Vi har börjat isolera. Luftspalt mot yttertak görs med en masonitskiva. Den sköna linisoleringen har bra isoleringsvärde och vi kan jobba med den utan klåda och obehag i luftvägar.
Jocke har dessutom gjort en fantastisk vagga till vår femveckors-Solvej. Madrassen är av 100 mm lin som hon sover gott på varje natt.
Insulation begun. We use natural fibre flax insulation.
J has built our five weeks sweetheart Solvej a gorgeous cradle.
The matress is made of a piece of flax insulation, which she sleeps on every night.
Vi isolerar yttertaket ända upp till nocken. Vi ser till att luftspalten är ventilerad i nock och vid takfot.
Plastfolie och vindpapp struntar vi i. Vi tror inte på den sk. daggpunkten i en isolerad konstruktion.
Vi tror att den kan uppstå endast om plastfolie eller vindpapp skulle glappa vid någon genomföring där den varma luften ges möjlighet att läcka ut och kylas av snabbt.
Vi tror således att vi undviker problem genom att skippa folie och papp. Vad tror ni?
2 kommentarer:
Tror att ni har rätt! Tänkt på det här med fuktspärr, sitter precis bakom ytskiktet som ju i sig är väldigt luft tätt. Jag tror att är man noga med tätheten i ytskiktet, speciellt vid springorna, hörn etc kan ju inte en varmare inomhusluft kondensera med en utomhusluft - på sommaren kan det vara tvärsom.
Jo, det är rätt teoretiskt enligt råd och anvisningar från boverk och isoleringsfabrikanter. Vi tror att kondens uppstår endast om man råkar ha en generalspricka någonstans. En spricka där det blir ett rejält tjuvdrag när den varma luften kyls av snabbt. På den kalla sidan i ett sådant drag kan kondens uppstå men vi har koll på den typen av otätheter genom att lägga isoleringen omlott i tre skikt. En jämnt tryck på över 100 kvm isolerat tak bör innebära en knappt mätbar fuktförhöjning även om många liter vatten skulle fällas ut. Vi är beredda att ta risken. Tänk också att generalsprickan kan bli mer förödande om resten av taket är helt hermetiskt tätt.
Mvh
Dan
Skicka en kommentar